Effect of Dy2O3 on the phase formation and electrical properties of Tl-1223 HTS - Metskhvarishvili, I. R.; Menelaou, Melita; Lobzhanidze, T. E.; Dgebuadze, G. N.; Surmanidze, D. L.; Bendeliani, B. G.; Gabunia, V. M.; Metskhvarishvili, M. R.; Jishiashvili, D. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Зразки надпровідника TlBa2Ca2Cu3DyxO8+δ (x = 0–0,075) приготовлено методом твердофазної реакції у дві стадії для дослідження впливу домішки Dy2O3 на формування та транспортні властивості фази Tl-1223. Результати досліджень рентгенівської порошкової дифракції, магнітної сприйнятливості та температурної залежності високих гармонік використовувались для вивчення впливу Dy2O3 на фазоутворення, зміни температури надпровідного переходу Tc та міжзеренної критичної густини струму Jc. Результати рентгенівських досліджень показали, що отримані зразки є майже однофазними Tl-1223 з тетрагональною структурою. Tc не пригнічується зі збільшенням вмісту Dy, тоді як Jc збільшується до x = 0,025, а потім зменшується з подальшим збільшенням x. Показано, що наявність Dy2O3 сприяє утворенню високотемпературної фази та підвищує транспортну критичну густину струму.