About the hump in the low-temperature isochoric heat capacity of Ne cryocrystals - Barabashko , M. S.; Krivchikov , A. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Проаналізовано низькотемпературну залежність ізохорної теплоємності кріокристалів неону (Ne). На кривій теплоємності в координатах C/T3 від температури T спостерігається локальний максимум при температурі Tmax. Виявлено, що зі збільшенням молярного об’єму Tmax зміщується в бік нижчих температур. Запропоновано універсальне емпіричне співвідношення Δ* для опису надлишкової (недебаївської) теплоємності при низьких температурах. Показано, що значення універсальної функції Δ* залежить як від максимального значення теплоємності C/T3, так і від температури Tmax, але не залежить від молярного об’єму для кріокристалів інертних газів. Результати дослідження надають нову інформацію про природу максимуму теплоємності, що може бути проявом першої сингулярності Ван Хова. Отримані висновки можуть бути корисними для вивчення походження калориметричного бозонного піка в аморфних і невпорядкованих твердих тілах.