Spectroscopic studies of conformational polymorphism in 4-methylphenol - Baran, J.; Davydova, N. A.; Drozd, M.; Reznichenko, V. Ya. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Вивчено конформаційний поліморфізм 4-метилфенолу за допомогою інфрачервоної спектроскопії FTIR. Отримано FTIR спектри стабільної та двох метастабільних фаз 4-метилфенолу та їх температурні залежності при температурах від 300 до 12 K в спектральній області деформаційних коливань метильної групи (CH3). Аналіз FTIR спектрів показав, що існують значні відмінності в положенні та формі смуг, що належать до деформаційних коливань метилової групи β(CH3) та ω(CH3) при переході від одного поліморфу до іншого. Особливістю метильної групи в молекулі 4-метилфенолу є те, що вона не бере участі у взаємодії водневих зв’язків. Це дозволило зв’язати спостережувані зміни в спектрах FTIR зі змінами геометричних параметрів молекули 4-метилфенолу. Своєю чергою, це дозволило зробити висновок, що досліджувані поліморфи складаються з різних конформерів молекули 4-метилфенолу.