Determination of the Urbach energy Eu and the optical band gap Eg of submicron C60 and C70 fullerene films - Gorishnyi , M. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Детально досліджено спектри довгохвильового краю поглинання в діапазоні 1,62–2,08 еВ для плівок C60 і C70 товщиною 20–900 нм. Значення Eg та Eu цих плівок визначено вперше. Встановлено, що Eu субмікронних плівок C70 та C60 зменшується при збільшенні їх товщини. Значення Eg цих плівок було отримано методами Таука, класичним та Коді. Середнє значення <Eg> збігається з Eg для класичного методу. Оцінено середні значення коефіцієнта поглинання <α0>, які значно більші для плівок C70. Це пояснюється сильнішим поглинанням C70 порівняно з C60. Спектри поглинання цих плівок апроксимували експоненціальними лініями з параметрами <α0>, <Eg> та Eu.