Raman non-coincidence effect of C=O stretching modes of ethyl, butyl, and amyl acetate - Jumabaev, A.; Doroshenko, I.; Absanov, A.; Holikulov, U.; Yormatov , Sh. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено ефект розбіжності валентних С=О коливань у раманівських спектрах етил-, бутил- та амілацетату. Зареєстрований ефект розбіжності зменшується при розчиненні цих рідин в неполярному розчиннику карбон тетрахлориді. Визначено, що в цих розчинах спостерігається руйнування структури. Для глибшого розуміння ефекту розбіжності застосовано квантово-механічні розрахунки методом теорії функціоналу густини (DFT). DFT аналіз димерів досліджених рідин підтвердив властивості ізотропних та анізотропних раманівських смуг. Для пояснення природи міжмолекулярної взаємодії у цих димерах проведено топологічний аналіз: аналіз нековалентних взаємодій та зменшеного градієнту густини.