Investigation of relaxation processes and phase transition in the polyethylene glycol 400 using IR spectra in a wide temperature range - Sobchuk, A. O.; Andrusenko, D. A.; Shevchenko, V. B.; Alekseev, S. A.; Yablochkova, K. S.; Lysenkov, E. A.; Dinzhos, R. V.; Ublekov, Filip; Tuleshkov, P.; Koseva, N.; Gregirchak, N. M.; Lazarenko, M. V.; et al. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено аморфнокристалічні структури поліетиленгліколю 400 (ПЕГ-400) за допомогою термогравиметричного, калориметричного, рентгенофазового аналізу, діелектричної та ІЧ спектроскопії. На фізичні властивості такої системи впливає наявність води внаслідок утворення гідратної оболонки. При нагріванні аморфно-кристалічного ПЕГ-400 відбувається спочатку низькотемпературна, а потім високотемпературна діелектрична релаксація. Продемонстровано, що низькотемпературна діелектрична релаксація зумовлена конформаційним рухом кінцевих груп HO–CH2–CH2– молекули ПЕГ. На відміну від цього, високотемпературна релаксація зумовлена конформаційним рухом у центральних частинах молекули ПЕГ через рух локальних топологічних дефектів уздовж остова молекули.