Features of stimulated Raman scattering of a mixture of laser dyes in random media and possibility of using them in Raman spectroscopy - Yashchuk, Vasil P.; Komyshan, O. O.; Zelensky , S. E.; Tikhonov , E. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено вимушене раманівське розсіяння (ВРР) суміші пірометена 597 (ПМ597) та родаміна 6Ж (Р6Ж) у везикулярних полімерних плівках залежно від співвідношення їх концентрацій. Вимушене раманівське розсіяння в цій суміші відбувається разом із хаотичною генерацією (ХГ) обох барвників, яка його стимулює. Коли спектр ХГ одного барвника (ПМ597) ширший ніж іншого (Р6Ж), випромінювання його ХГ стимулює ВРР іншого барвника за межами спектра його власного ХГ випромінювання. Така ситуація була продемонстрована при домінуючій концентрації ПМ597 в суміші з Р6Ж, при якій спектр його ХГ стає ширшим ніж такий же спектр Р6Ж. Завдяки цьому випромінювання ХГ ПМ597 має можливість стимулювати ВРР Р6Ж без участі випромінювання власної ХГ останнього. Це може бути використано для визначення раманівського спектру останнього в більш широкому спектральному інтервалі. Показано, що такий підхід є перспективним для розширення можливостей раманівської спектроскопії лазерних барвників.