Features of static and dynamic characteristics of a rhombohedric paramagnet - Zvyagin, A. A.; Zvyagina, G. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Теоретично досліджено статичні та динамічні характеристики спінового S = 2 парамагнетика для будь-яких значень кристалічного електричного поля, температури та постійного магнітного поля, спрямованого вздовж вісі z. Показано, що низькотемпературні статичні характеристики виявляють кросовери основного стану, що спричинені постійним магнітним полем. Динамічні характеристики для випадку поздовжньої накачки (змінне поле колінеарне постійному) розраховано в динамічному та сталому режимах з використанням розв’язку керуючого рівняння для матриці густини. Так звані заборонені переходи з ΔSz = 3 є характерними для поздовжньої накачки ромбоедричного парамагнетика. Динамічні характеристики виявляють особливості при двох частотах, які пов’язані з цими переходами. Модуляції типу Рабі, що присутні в динамічному режимі, зникають у стаціонарному режимі.