Electronic structure of calcium and cadmium arsenate apatites - Soroka, A. P.; Suhenko, I. V.; Kasianenko, V. H.; Karbivskii, V. L.; Karbivska, L. I.; Smolyak, S. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Електронну структуру широкого спектра сполук апатиту Me10(AsO4)6X2, де Me = Ca і Cd, а X = F, Cl, OH, і Br, було розраховано з використанням перших принципів у межах теорії функціоналу густини. Це було досягнуто за допомогою методу повного потенціалу повноелектронного доповнення плоскої хвилі (APW) з набором базисних функцій із додаванням локальних орбіталей (APW + lo). В результаті дослідження встановлено вплив зміни просторових розподілів зарядів та енергетичної структури валентних зон і зон провідності для апатитів зазначеного ряду. Для з’ясування природи хімічного зв’язку в сполуках апатитів ряду Me10(AsO4)6X2, де Me = Ca і Cd, а X = F, Cl, OH, і Br, виконано зарядовий аналіз Бейдера. Додатково розраховано параметри елементарної комірки для апатитів зазначеної серії.