Effects of degradation of methane molecules on self-oscillatory processes in solid methane irradiated with electrons - Mykhaylovskyy , V.; Sugakov, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Автоколивання температури та концентрації компонентів є одним із видів нестійкості, що виникає в метані при низьких температурах при опроміненні електронами. В роботі досліджується вплив зменшення кількості молекул метану внаслідок їх перетворення в метил та інші молекули при електронному опроміненні. Показано, що процеси деградації метану зменшують кількість циклів автоколивань, призводять до збільшення періоду коливань зі збільшенням числа циклів. Ми також прогнозуємо різкий стрибок температури та збільшення продуктів реакції в кінці кожного циклу коливань. Але при високій швидкості деградації молекул метану і продуктів радіолізу автоколивань не виникає.