Time-dependent solvation of potassium ions in helium nanodroplets: interaction fingerprints - Calvo , Florent (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Атоми лужних металів, які мають тенденцію залишатися на поверхні крапель гелію, поступово сольватуються та заглиблюються всередину крапель під час іонізації. Нещодавні лазерні експерименти спостерігали за цим процесом у реальному часі, використовуючи іншу легуючу домішку (атом ксенону), іонізація якої викликає кулонівський викид частково сольватованого катіону натрію. У статті здійснено повне атомістичне моделювання процесу подвійної іонізації методом «насос-зонд» у випадку калію та в порівнянні з попереднім аналогічним моделюванням, проведеним для натрію [J. Chem. Phis. 161, 121101 (2024)]. Хоча феноменологія залишається по суті однаковою для обох лугів, слабкіша взаємодія між краплею та нейтральним атомом калію відносно натрію, попри те, що взаємодія в іонному стані є принаймні такою ж сильною, призводить до затриманої та повільнішої сольватації. На відміну від натрію передбачається, що кулонівський викид повністю сольватованого нековалентного комплексу K+Xe призведе до виштовхування обох частково сольватованих іонів, залишаючи після себе лише чисту краплю гелію.