Excitation and emission spectra of Ba+ ions in solid xenon - Soderstrom, Joe; Fairbank, David; Yvaine, Mari; Stickrod, Jaret; Jeng, Shie-Chang; Hall, Kendy; Medina, Julio Cesar Benitez; Taylor, Connor; Stanley, Jennifer; Iverson, Alec; Fairbank, William (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Збудження та емісійні спектри при температурі 12 К для Ba⁺ у твердому ксеноні представлено вперше. Це лише третій такий атомний іон, досліджений у матриці твердого інертного газу. Виявлено дві групи емісійних піків, кожна з яких має подібні спектри збудження, фотозгасання та температурну залежність, які можуть бути пов’язані з переходами з одного збудженого стану в певному локальному оточенні твердого ксенону. Визначено сприятливі умови для візуалізації окремих іонів Ba⁺ у твердому ксеноні, зокрема достатньо високу ефективність випромінювання, прийнятний рівень фотозгасання та метод для усунення фонової емісії з поверхні охолодженого сапфірового вікна. Порівняння нового спектру збудження Ba⁺ у твердому ксеноні з неопублікованими результатами спектроскопії Ba⁺ у рідкому ксеноні допомагає підтвердити ідентифікацію останнього.