Influence of an argon matrix on trapped ethanol clusters - Doroshenko , Iryna; Onuk , Marta; Nekboev , Askar; Kuyliev , Bahrom (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Розташування спектральних смуг у спектрах ІЧ поглинання етанолу в газоподібному стані та в матричній ізоляції відрізняються на декілька хвильових чисел. Для пояснення спостережуваного матричного зсуву проведено квантово-хімічні розрахунки оптимальної структури та коливальних частот для мономера, димера та тримера етанолу у вакуумі, а також в етанолі та аргоні. Розраховані частоти смуг ІЧ поглинання для трьох різних середовищ показують, що вплив середовища проявляється у вигляді червоного зсуву спектральних смуг, що відповідають більшості коливальних мод, і синього зсуву смуг розтягуючих C–H коливань. Виявлено, що і етанольне, і аргонове оточення найбільше впливають на структуру димера. Показано, що оточення етанолом сильніше впливає на структуру та коливальні спектри кластерів етанолу, ніж оточення аргоном.