Features of explosive delayed desorption from methane-doped argon matrices - Bludov, M. A.; Khyzhniy, I. V.; Uyutnov, S. A.; Savchenko, E. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Вивчено особливості сповільненої десорбції з матриць Ar, легованих CH4, опромінених пучком електронів підпорогової енергії. Продукти радіолізу виявляли за допомогою методу емісійної спектроскопії. Загальний вихід десорбції контролювали шляхом реєстрації тиску в експериментальній камері. Було продемонстровано, що сповільнена десорбція має об’ємний характер. На підставі аналізу концентраційної залежності сплесків сповільненої десорбції та їхньої структури зроблено припущення про утворення кластерів CH4 в матрицях Ar. При високій концентрації легуючої домішки (10%) було зареєстровано до трьох послідовних сплесків. Вперше зареєстровано сповільнену десорбцію зі зразка, легованого 0,1% CH4. Виявлено кореляцію між вибухом частинок і спалахом люмінесценції атомів Н. Це, на перший погляд, суперечливе спостереження кореляції вмісту атомів Н з вибухом частинок внаслідок їх рекомбінації було пояснено шляхом аналізу процесів передачі і захоплення енергії та особливостей енергетичної структури молекули Н2. Встановлено лінійну залежність сумарного виходу частинок від концентрації СН4 в діапазоні 1–10%. Обговорено динаміку зміни інтенсивності послідовності головних спалахів і часу їх затримки.