Magnetic vortex dynamics on a spherical cap - Sloika, Mykola I.; Gaididei, Yuri; Kravchuk , Volodymyr P.; Pylypovskyi, Oleksandr V.; Makarov, Denys; Sheka, Denis D. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Шляхом цілеспрямованої модифікації геометричних властивостей викривлених низьковимірних магнітних об’єктів з’являються нові можливості для керування їх статичними та динамічними характеристиками. У цій роботі ми розробляємо теоретичний підхід для опису динаміки магнітних вихорів на сферичній наношапці. Аналітичні результати для гірочастоти вихрового стану добре узгоджуються з мікромагнітними моделюваннями.