Tunneling through bilayer heterostructures: Two-point interactions - Zolotaryuk , Y.; Zolotaryuk, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Досліджено двошарову гетероструктуру в границі, коли шари стискуються до нульової товщини, а відстань між шарами залишається фіксованою. Двоточкові взаємодії реалізуються у випадках бар’єр-бар’єр, бар’єр-яма, яма-бар’єр, яма-яма. В той час коли структура у вигляді подвійного бар’єра приводить до стандартної взаємодії δ(x)–δ(x), де обидві дельта-функції Дірака мають одну і ту ж позитивну полярність, доведено, що точкове наближення бар’єрно-ямної структури має бути більш синґулярним, ніж функція δ(x). Показано, що реалізовані в цьому випадку точкові взаємодії не є ані сумою двох дельта-функцій δ(x) та –δ(x), ані просторовою похідною δ′(x). На основі простої моделі із прямокутною ямою пропонується правильне точкове наближення бар’єрно-ямної структури.