Nonlinear mixing processes of surface acoustic waves involving leaky waves - Mayer, Andreas P.; Mayer, Elena A.; Pupyrev , Pavel D. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Дві спрямовані хвилі можуть ефективно генерувати третю в стаціонарному фазовому узгодженні третього порядку нелінійного процесу взаємодії. Еволюцію вихідної хвилі можна приблизно описати рівняннями пов’язаних мод. У цій роботі виведення таких рівнянь пов’язаних мод поширюється на нелінійні процеси змішування третього порядку поверхневих акустичних хвиль в анізотропних пружних середовищах з витоку вихідної хвилі. Аналогічно до випадку вихідної хвилі з ідеальним поверхневим наведенням, коефіцієнти, що виникають у цих рівняннях, можна виразити у формі інтегралів перекриття, що включають профілі зміщення трьох хвиль, які взаємодіють. Якщо вихідна хвиля витікає, деякі з цих інтегралів необхідно регуляризувати, що досягається за допомогою ідеально узгодженого шару. Виведення здійснено для випадків: (i) неколінеарного змішування двох ідеально керованих поверхневих хвиль, що призводить до генерації поверхневої хвилі витоку, та (ii) колінеарної взаємодії, за якої всі три хвилі є хвилями витоку. У випадку (i) кількісні результати для коефіцієнтів представлено для (витоку) поверхневих хвиль, що поширюються на поверхні (001) кристалічної міді як приклад.