Inverse design of extreme waves - Derevyanko , Stanislav; Turitsyn , Sergei (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Досліджено характеристики початкових умов, що призводять до виникнення екстремальних хвиль великої амплітуди в межах нелінійного рівняння Шредінгера. Розглянуто декілька найбільш репрезентативних форм хвиль з високою амплітудою як потенційних кандидатів на екстремальні хвилі та отримано достатні критерії для їхніх параметрів. Також оцінюється максимальна норма отриманого розв’язку для екстремальної хвилі. Отримані результати відкривають можливості для аналізу властивостей початкових умов, які можуть спричиняти появу високоамплітудних сплесків поля в додатках, що описуються нелінійним рівнянням Шредінгера.